2010-12-16 13:00:44• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Megtanulták, olykor még a szemüknek se hihetnek

Hol a labda? - kérdezte a nagykárolyi Szent László Közösségi Ház dísztermében csütörtök déltájt a művész. Kettőszázötven gyerek vélte tudni a választ. Ordítottak is teljes tüdejükből a színpadon lévő társuknak, hogy ugyan biza, a bácsi hóna alatt van a golyóbis. No de nem ott volt - derült ki tüstént, s a gyerekek teli torokkal nevették, hogy ebben a csudacirkuszban még a szemüknek sem hihetnek.

A bűvésztársulat, a Cirkusz Imperial Sandrini a messzi Sepsiszentgyörgyből érkezett Nagykárolyba. Csütörtökön két előadást is tartottak, egyet 11 órától, a másikat pedig déli 1-től. Az előbbit a nagykárolyi 1-es számú általános iskola és a Kalazanczi Szent József Római Katolikus Gimnázium elemistái kacagták végig. A második előadásra az 1-es és a 2-es nagykárolyi iskolák kisgimnazistáit vitték el, s az ötödikes, hatodikos, mi több, még néhány hét-nyolcadikos nagygyerek is fogta a hasát a nevetéstől. Igaz, már hogyan is lehetne ellenállni a bohóc bohóckodásának.

A székelyföldi társulat produkciója semmivel sem volt kevesebb, mint a hagyományoknak megfelelően, cirkuszi sátorban és légkörben megtartott előadásoké. A rendhagyó helyszínt hamar betöltötték: felnőttekhez szabott székekbe süppedt és kissé feszengő gyerekekre abban a pillanatban a kacarászás hogyléte vált jellemzővé, amint egy társuk a pódiummá avanzsált színpadra került.


Egy bűvészművész és egy lurkó betölti a pódiumot
Egy szál bűvészművész és egy lurkó betölti a pódiumot


Ott állt szegényke egy ideig, a lelket benne egyedül a többiek meg-megújuló kacaja tartotta. S amint a bűvészbácsi mondta, magyarázta, mutatta neki, hogy bizony nincsen a labdában semmiféle trükkös szerkezet beépítve, valamint a zsák is éppen olyan, mint a többi, már felhangzott, hogy bizony a becses publikum valósággal gurul a nevetéstől. Nem is szeppenget tovább a legényke, hanem követte a lent ülők utasításait: kereste azt a fránya golyóbist a bácsi zsebében, mindkét oldalán a zakójának. Kitapogatta a hónalját, mégpedig abból is mind a kettőt, de csak nem lelte.

A bűvészművész meg mondta, már-már úgy tűnt, hogy heccelte a becses közönségét. Ugyan már, annyian nem látták, hova is tűnt a labdacs? Hát talán bizony, nem látnak a károlyi gyerekek a szemüktől. No lett is erre hangzavar. Megszólalt a gyerkőcök lokálpatriotizmusa, s sivították, hogy ott kell annak gömbnek lennie valahol. Egyik gyerek így kiáltotta, a másik magyarul, a harmadik románul, s volt, aki németül. Hát a bűvészet művésze is cukkolta mindahányat úgy, hogy még jobban felhergelje.

A felpaprikázott hangulat csak akkor ért igazán a tetőfokára, amikor meglelték a labdácskát a kisfiú zsebében. És ezen a legényke volt a legjobban meglepve. Hát hiszen jól látta ő is, hogy a bácsi a hóna alá dugta azt a labdát. No mindegy, ment vissza a többiekhez a nézőtérre s álmélkodása beleolvadt a többiek hahotájába.

Volt is, mibe. Megjelent ekkorra a bohócbácsi, s a nagykárolyi gyerekek vidámsága megtöltötte a közösségi ház dísztermét, s talán egyebet is...


Ha matekórán is így figyelnének...
Ha matekórán is így figyelnének...

Mindenki tudni vélte, hol a labda
Mindenki tudni vélte, hol a labda

A labda pedig nem volt sehol
A labda mégsem volt sehol

Olyan jó kicist bohóckodni!
Olyan jó kicist bohóckodni!

Ha így szórakozik a közönség, az jelenthet valamit
Ha így szórakozik a közönség, az jelenthet valamit

Csak egyetlen negatívum volt: kicist sok a 6 lej gyerekkobakonként!
Csak egyetlen negatívum volt: kicsit sok a 6 lej gyerekkobakonként!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: